10-års jubilæum for genindvielsen af Finn Juhl-salen i FN i New York
På denne dag, for 10 år siden, d. 25. april 2013, blev Formynderskabsrådssalen i De Forenede Nationers hovedkvarter i New York genindviet efter en gennemgribende renovering og nyindretning. Formynderskabsrådssalen er en af de tre permanente rådssale i FN og blev oprindeligt indviet i 1952. Den originale indretning er designet af Finn Juhl, og salen kendes derfor også som Finn Juhl-salen.
Både den relancerede stol til de delegerede, FJ 51, og de moderne sekretariatsstole og borde, tegnet af Kasper Salto & Thomas Sigsgaard, blev udviklet og produceret af House of Finn Juhl – Onecollection.
I dag anses FN-salen for et hovedværk i Finn Juhls karriere, og salen står som et dansk design- og arkitekturklenodie. Kig med, når vi dykker ned i historien og ser tilbage på en af vores største og vigtigste opgaver.
Et "Gesamtkunstwerk" i FN
Da FN’s hovedkvarter blev bygget for mere end 70 år siden, var Formynderskabsrådssalen Danmarks bidrag til færdiggørelsen af FN-bygningen. Det var den unge arkitekt Finn Juhl, der blev tildelt den prestigefyldte opgave at stå for indretningen. Han skabte et historisk design, der for alvor manifesterede Danmark som en designnation, og salen blev en vigtig milepæl i udbredelsen af det internationale begreb Danish Modern.
Finn Juhl havde til hensigt at skabe et såkaldt "Gesamtkunstwerk" - en altomfattende kunstform, hvor hvert designelement komplimenterer de øvrige og samlet danner et hele. Salen er et smukt og vigtigt vidnesbyrd om dansk kulturarv i udlandet.
House of Finn Juhl - Onecollection producerede og leverede også Finn Juhls moderne arvtager: Salto & Sigsgaards stol med navnet 'The Council Chair' samt nye specialfremstillede borde, ligeledes designet af Salto & Sigsgaard, i et helt nyt layout til salen.
Det er designduoen Salto & Sigsgaard, der består af arkitekt Thomas Sigsgaard og designer Kasper Salto, der formåede at indfange salens ånd og på elegant vis bringe Finn Juhls arv ind i det 21. århundrede med deres skulpturelle stol Council Chair. I 2011 vandt de Kulturministeriets designkonkurrence om at designe nye sekretariatsstole og borde til salen. De organisk formede skaller til sæde og ryg er fremstillet i formpresset 3D-finér. Indvendigt passer den stramme polstring i naturlæder til kroppen. Den elegante drejefod er støbt i aluminium.

Hans Henrik Sørensen, medgrundlægger af House of Finn Juhl – Onecollection, ser tilbage på projektet og fortæller:
”Når man tænker tilbage, var det et helt vanvittigt projekt at udvikle Salto & Sigsgaards krævende og grænsesøgende møbler samtidigt med, at vi skulle manøvrere mellem et virvar af instanser og parthavere i både FN, USA og Danmark. At salen nu har stået færdig i 10 år - og at alt lykkedes uden fejl, er næsten ikke til at forstå. Sammen med designerne bevægede vi os hele tiden udenfor komfortzonen, på kanten af det mulige, og søgte specielle kompetencer langvejs fra. Trods frustrationer undervejs, manifesterede projektet også et både sjovt og frugtbart samarbejde med Salto & Sigsgaard, der siden har kastet mange interessante og højt profilerede opgaver af sig. Alt kunne være gået galt, men vi lykkedes sammen og genskabte en af verdens vigtigste mødesale på smukkeste vis, i Finn Juhls ånd.”
"Alt kunne være gået galt,
men vi lykkedes sammen og genskabte
en af verdens vigtigste mødesale på
smukkeste vis, i Finn Juhls ånd.”
"Alt kunne være gået galt,
men vi lykkedes sammen og genskabte
en af verdens vigtigste mødesale på
smukkeste vis, i Finn Juhls ånd.”

“Council Chair har fået en enkel, skulpturel udformning, og via dens placering midt i salen skaber den ro, ligesom ryglæn og armlæn i 3D finér er med til at afskærme den siddende. Da stolen er beregnet til sekretærerne, og dermed folk som skal sidde i stolen i lang tid, så var det nødvendigt at overbevise amerikanerne om, at sekretærernes stole skulle have armlæn. Der er en mere hierarkisk opdeling i USA, og derfor var FN i starten tøvende overfor, at sekretærernes stole havde armlæn ligesom de delegerede. Her blev vores arbejdsmetode en virkelig stor fordel, da vi aldrig lader designets form komme først. Vi havde alle argumenter for hvert eneste valg i stolens design klar, og selvom vi fik kommentaren ”How typical Scandinavian!”, så blev vi enige til sidst!”
Kasper Salto & Thomas Sigsgaard, 2013, Salto&Sigsgaard