Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær den første til at modtage seneste nyt om produkter, kommende begivenheder og hvad der sker i Finn Juhls univers.

Tilmeld
Nyheder & stories | Finn Juhl's hus, Ordrup

Finn Juhls hus på museet Ordrupgaard

Man kan argumentere for, at Finn Juhls mest enestående værk er hans eget hjem, som man finder i Ordrup, nord for København. Huset, der i dag er en del af museet Ordrupgaard, rummer en kavalkade af facetter, der både gør besøget til en totaloplevelse, og som automatisk afføder en unik mulighed for at forstå Finn Juhls talent. Ikke blot i forhold til hans mange ikoniske møbler, som kan ses i sammenhæng i huset, men også i mødet med rummene, farverne, lyset og ikke mindst kunsten.

Skarpt sollys skinner gennem gennemsigtige gardiner. Overalt i huset bidrager delikate genstande som kunst og lamper til rummets ro. Foto: Haarkon
Murstene fra pejsen forsætter ud i et rektangel på plankegulvet og giver fornemmelse af et tæppe, der er med til at afgrænse og skabe et mindre rum i det større rum. Kombinationen af møblerne, kunsten og den alternative brug af materialer danner et enestående teksturalt samspil.

To af Finn Juhls mest kendte og elskede designs er placeret overfor hinanden i pejsestuen og danner en kontrastfyldt balance i rummet. Poeten, med det feminine udtryk og bløde former står på den ene side af pejsen, imens Høvdingen med sit dristige og maskuline udtryk står overfor. Høvdingen er placeret frit i rummet, så den kan betragtes fra alle vinkler. Finn Juhls organiske møbler er 3-dimensionelle og er et rum i sig selv. Af den grund har møblerne aldrig en "bagside" og er mindst ligeså smukke bagfra.

I Finn Juhls hus flyder hvert enkelt rum organisk sammen med det næste og åbner sig ud mod den omkransende have. Gennem store vinduer og døre bliver haven en direkte forlængelse af interiøret.

Finn Juhl byggede huset på Kratvænget i 1942, og frem til hans død i 1989 designede og arbejdede han kontinuerligt på indretningen af huset ned til den mindste detalje. Over årene tilføjede han desuden flere og flere af hans egne møbler til indretningen og forklarede det med; "Når jeg bygger et hus, så kan jeg ikke lide, at der er andre, der skal komme og spolere det".

Selvom Finn Juhl oprindeligt studerede til arkitekt på det Kongelige Kunstakademi, så endte han med kun at tegne en håndfuld huse og fokuserede i stedet på indretninger og ikke mindst dristige og banebrydende møbler. Finn Juhl byggede ligeledes sit eget hus på interiørets præmisser - indefra og ud. Møblerne skabte rummene og rummene skabte husets facade.

Huset består af to bygninger, der hænger sammen via en forbindelsesdel med indgang. Huset er et godt eksempel på en tid, hvor de danske arkitekter lige så langsomt begyndte at tegne huse med mere åbne planer.

Finn Juhls hus på museet Ordrupgaard

Besøg museet

Ordrupgaard er museum for fransk impressionisme og dansk guldalder med en eksklusiv samling af malerier af kunstnere som Monet, Gauguin og Hammershøi. Med en tilbygning af stjernearkitekt Zaha Hadid i 2005 og Finn Juhls hus i 2008 har museet fået en stærk arkitektonisk profil. Museet har skiftende særudstillinger og kunst under åben himmel i Kunstpark Ordrupgaard.

Ved siden af galleribygningerne, finder besøgende Finn Juhls hus. Huset, der stod færdigt i 1942, anses i dag som et af de mest vellykkede funktionalistiske enfamilieshuse i Danmark.

Klik nedenfor for at besøge museet.

Udforsk
Høvdingestolen er placeret frit i stuen, så den kan ses fra alle vinkler.
Til det mindste soveværelse i huset valgte Finn Juhl et grønt loft, hvide vægge og nogle få kunstværker omkring sengen. Foto: Haarkon
Kontoret vender ud mod et af vinduerne og indkluderer et skrivebord og en opslagstavle. Foto: Haarkon
"Når jeg bygger et hus, så kan jeg ikke lide, at der er andre, der skal komme og spolere det." - Finn Juhl
En samling af 48-stole kan sammen med 48-sofabænken findes i siddeområdet i soveværelset.

Finn Juhls indretning var dynamisk, og gennem årene hvor hans portefølje af egne møbler voksede, udskiftede han interiøret i huset. I de første år havde Finn Juhl eksempelvis Windsor stole i spisestuen, men udskiftede senere disse til hans egne Egypterstole. Nogle af møblerne i huset blev også designet specifikt til huset, fx Poetsofaen, der er placeret i stuen, hvor et portræt af Hanne Wilhelm Hansen, af kunstneren Vilhelm Lundstrøm, hænger over.

Udover i Finn Juhls eget hus, kan Finn Juhls møbler ses flere steder på museet. Herunder Pelikanstolen fra 1940, som går i fornem dialog med museets moderne arkitektur. De 15 Pelikanstole som er udstillet på museet, er med inspiration fra Finn Juhls flittige brug af farver, polstret i både varme og kolde farver.

Ydeligere information

Ordrupgaard er et kunstmuseum, der sætter tankerne og fantasien fri. Med vores anerkendte samlinger, kunst under åben himmel, de skiftende særudstillinger og den visionære arkitektur skaber Ordrupgaard dialog mellem fortid og nutid.

 

Samlingerne

Tirsdag, torsdag & fredag 13.00 – 17.00
Onsdag 13.00 – 21.00
Lørdag & søndag 11.00 – 17.00

 

Finn Juhls hus

Lørdag & søndag 11.00 – 17.00


Vilvordevej 110
2920 Charlottenlund
T: +45 39 64 11 83
E: ordrupgaard@ordrupgaard.dk