Græshoppestol forfra
Græshoppestol
Græshoppestol bagfra
Luk X

/

Græshoppestol 1938

Græshoppestol 1938

Græshoppestol

Da Finn Juhl er 27 år designer han en helt speciel stol. Stolen, der senere fik navnet "Græshoppen", blev i 1938 fremstillet i to eksemplarer og vist på Niels Vodders stand på Snedkerlaugsudstillingen sammen med et moderne mobilt barskab og illustrationer af elegante cocktails på væggene. Det var et dristigt og ekstravagant setup i forhold til de ellers tunge og traditionelle møbler, der blev vist på det tidspunkt. Uheldigvis viste publikum ikke interesse for den provokerende udstilling. For at Niels Vodder efterfølgende ikke skulle stå med for stort et tab, købte Finn Juhl selv de to eksemplarer, som indtil denne dag har været de eneste to eksisterende Græshoppestole.

Med Græshoppen udtrykte Finn Juhl sin kunstneriske frihed i form af et møbel. På den måde blev stolen starten på en lang række af møbeldesigns, som skulle manifestere Finn Juhl som en af vor tids allerstørste møbelkunstnere. 

I modsætning til hans samtidige designkollegaer, var Finn Juhl hverken uddannet møbelsnedker eller møbeldesigner, men havde, som nævnt, studeret til bygningsarkitekt. Hans manglende viden om møbelkonstruktion var sandsynligvis medvirkende til, at hans møbler emmer af kunstnerisk frihed. 

Finn Juhl var ikke begrænset af, hvad der ikke kunne lade sig gøre, og det krævede det ypperste af snedkermester Niels Vodder at realisere de ofte rudimentære tegninger. Netop Græshoppens konstruktion er på trods af stellets umiddelbare enkelthed ekstremt vanskeligt at udføre, med drilske vinkler, samlinger og komplekse former.

Græshoppen fås i eg eller valnød og polstres med læder eller tekstil.
 

Se flere billeder

Om Græshoppestolen

Hans Henrik Sørensen, medejer af House of Finn Juhl, fortæller:

"Efter at jeg som ung teenager købte bogen "Håndværket Viser Vejen", hvor Græshoppen var illustreret, har jeg altid været fascineret af denne ekspressive stol. Og da vi officielt overtog rettighederne til Finn Juhls møbler i 2001, vidste vi allerede dengang, at vi på et eller andet tidspunkt skulle sætte den her helt særlige stol i produktion. På trods af, at vi har adgang til Finn Juhls originale tegninger, skulle der imidlertid gå næsten 20 år, før Græshoppen endelig blev genskabt. I 2018 var vi nemlig så heldige at få lov til at opmåle en af de to gamle stole og med hjælp fra vores partnere - de kompromisløse ja-panske håndværkere, lykkedes det. Det har været den absolut vanskeligste af alle Finn Juhls designs at udvikle, og vi anser den nærmest for Finn Juhls hellige gral. Græshoppen giver indtryk af noget kraftfuldt og spændstigt. Læg mærke til emnernes leg med former og profiler - det runde og det konkave, der smyger sig til hinanden i delikate samlinger".

Græshoppen har allerede opnået ikonstatus gennem talrige illustrationer i designlitteraturen, og de to eksemplarer fra 1938 anses i dag blandt det ypperste indenfor samleobjekter i dansk møbelkunst. I november 2018 blev den ene af de to Græshopper solgt for 319,000 € (2.4 millioner kr.) på auktionen Artcurial i Paris.

Alle Græshoppestole nummereres med fortløbende numre. 

Se flere billeder

Produktinfo

Kategori

Stol

Design

Finn Juhl

Årstal

1938, relanceret i 2019

Materialer

Stel: Eg eller valnød
Polstring: Tekstil eller læder

Dimensioner

B: 87 cm
D: 101 cm
H: 93 cm
Sædehøjde: 34 cm