Trusteeship council chamber - finn jul chamber

Formynderskabsrådssalen
i FN-bygningen i New York

Finn Juhls oprindelige indretning af Formynderskabsrådssalen i 1950–1952 var en total-indretning, som på enhver måde må betegnes som et højdepunkt i Finn Juhls interiør- og møbelkunst. Hans arbejde blev et komplet greb om hele rummet. Møbler, gulvtæppe, vægge, loft, installationer, gardiner og farvesætning var alle designet af Finn Juhl.

En helt særlig

At den nyrestaurerede Finn Juhl-sal i FN’s hovedkvarter i New York kunne indvies i år, er et lille mirakel. Salen har haft et hårdt liv, siden den blev åbnet i 1952, og hvordan den oprindelig så ud, og hvem der havde skabt den, var på vej til at gå i glemmebogen efter et par hårde ombygninger i 1960’erne og 70’erne.


Den sublime designmæssige helhed, som Finn Juhl skabte, var ved indgangen til 00’erne afsvækket og interiøret nedslidt og mangelfuldt. Men nu er salen genskabt som det mesterværk, den er. Et skrin af skønhed på Manhattan. Rummet bærer det lange navn Formynderskabsrådssalen eller The Trusteeship Council og var mødested for de mennesker i FN, der skulle sikre en fredelig afkolonisering af verden og de enkelte landes overgang til selvstyre og uafhængighed.


Markeret symbolsk i salen med den danske billedhugger Henrik Starckes skulptur af en ung kvinde, der i en åben bevægelse slipper en fugl fri. Rådet blev også sluppet fri i 1994 og salen overgik til andre funktioner. Finn Juhl-salen findes i den lave konferencebygning, der ligger ved foden af FN’s karakteristiske slanke skyskraber ud mod East River. Salen er placeret side om side med det økonomiske og sociale råds sal, indrettet af den svenske arkitekt Sven Markelius, og Sikkerhedsrådets sal, indrettet af den norske arkitekt Arnstein Arneberg. Trilogien er således et stykke skandinavisk designhistorie i den amerikanske arkitekt Wallace K. Harrisons bygningskompleks.
 

Renovering af det komplette interiør

FN besluttede i 2007 at modernisere hele huset, og med hjælp fra det danske Kulturministerium og fonden Realdania blev Finn Juhl-salen restaureret i arkitektens ånd, men også moderniseret og katapulteret mod fremtiden med nye borde og stole af den unge designerduo Kasper Salto og Thomas Sigsgaard. House of Finn Juhl - Onecollection producerede alt inventar - og leverede ligeledes nye Finn Juhl FJ 51 stole til salen. 
 

“Finn Juhl-salen er blandt de mest benyttede sale i FN og er et internationalt udstillingsvindue for dansk design og arkitektur. Samtidig med, at vi viderefører et stykke dansk kulturarv, vil vi med en designkonkurrence tilføre salen nye danske design-elementer, som bringer den ind i en moderne virkelighed.” - Daværende kulturminister Per Stig Møller.

En gennemgribende restaurering og modernisering fra 2010 til 2013 har genskabt salen, så den nu igen står som et dansk arkitektonisk mesterværk midt i et af verdens absolutte centre.