Den populære stol France
fås nu i valnød

France-stolen, som vi relancerede i 2016, er på rekordfart blevet én af Finn Juhl favoritterne. Det er måske ikke så mærkeligt, for stolen fra 1956 har mange af Finn Juhls karakteristiske designdetaljer, og er et mere prisvenligt alternativ til de mere komplicerede snedkermøbler, som eksempelvis 45-stolen og Høvdingestolen. France-stolen bærer samtidig på en spændende eksporthistorie, som du kan læse eller genlæse herunder.

 

Stolen har indtil nu kunnet fås i eg, røget eg, bøg og sortmalet, men vi imødekommer nu efterspørgslen og lancerer den i en klassisk version i valnød.

Frances eksporteventyr i USA

Finn Juhl red på en international bølge af succes i 1950'erne - ikke mindst båret frem af samarbejdet med virksomheden France & Søn, som han designede en række møbler for primært til det amerikanske marked.

Charles William Fearnley France var en britisk forretningsmand, der kom til Danmark i 1936 for at lede en mindre madrasfabrik i Ørholm, i samarbejde med snedkermester Eric Daverkosen, der døde året efter. Som britisk statsborger blev C.W.F. France dog få år senere interneret i tysk krigsfangenskab. Under den fem år lange indespærring udtænkte han en epokegørende forretningsplan. 

Da han kom tilbage til Danmark indledte han samarbejder med nogle af tidens fremmeste møbelarkitekter - heriblandt Finn Juhl. Arkitekterne udviklede designmøbler af høj kvalitet, der kunne fremstilles industrielt og leveres som samlesæt - "knock down". Derved kunne møblerne eksporteres til en brøkdel af de sædvanlige transportomkostninger. Netop denne tilgang var hemmeligheden bag den store succes med eksport af danske møbler.


I løbet af 1950'erne udviklede fabrikken, der nu var flyttet til Hillerød, sig til et sandt industrieventyr. I 1954, da virksomheden var på sit højeste, stod France & Daverkosen for 60% af den samlede danske møbeleksport. C.W.F. France kickstartede således dansk møbeleksport til USA og "Danish Modern" blev til et begreb. Fabrikken skiftede i 1957 navn til France & Søn, da sønnen James France kom med i firmaet. I 1966 blev virksomheden solgt til Poul Cadovius. I dag eksisterer virksomheden ikke længere.

France-stolen, eller FJ 136, blev designet af Finn Juhl til det amerikanske marked sidst i 1950'erne og blev oprindeligt leveret "knock-down". Stolen, der stadig produceres i Danmark, leveres dog samlet i dag. 

Da vi valgte at relancere FJ 136, fik vi tilladelse til at kalde stolen France af C.W.F. Frances søn, James France.

Er du interesseret i at vide endnu mere om den fantastiske historie om C.W.F. France? Køb bogen om eksporteventyret, der er skrevet af James France.