"Hannes Lille Sølvbord" -
En ny udgave af Finn Juhls
klassiske bord relanceres  

House of Finn Juhl har siden 2014 haft Finn Juhls store og eksklusive Sølvbord fra 1948 i produktion. Bordet, som Finn Juhl oprindeligt tegnede både med og uden sølvplaketter, er en af hans mest eksklusive klassikere og kan blandt andet ses i Finn Juhls eget hus på Ordrupgaard Museum. Sølvbordet kendes også som "Judasbordet" på grund af de 30 plaketter (42 når bordet er forlænget) i ægte sterlingsølv. Plaketterne danner et mønster, som inddeler bordpladen i kuverter op til 14 personer og udgør samtidig en elegant dekoration i overfladen af valnøddefinér. 
 

Finn Juhl tegnede dog oprindeligt ikke kun bordet i den kendte, store version, også en mindre og særdeles praktisk version af bordet blev fremstillet. Det er denne version, som House of Finn Juhl nu vælger at genintroducere både med og uden sølv.

Om at beskytte

Når House of Finn Juhl varetager arven efter Finn Juhl, så er det med den største respekt for hans eftermæle, og som producent er det essentielt at forholde sig til det materiale, der nu engang eksisterer. Den mindre udgave af det kendte bord fandtes umiddelbart kun uden sølvmønter, hvorfor planen for relanceringen alene var denne udgave.

Men som det ofte viser sig med Finn Juhls møbler, så er der sjældent en facitliste, og hvad der opfattes som rigtigt og forkert kan hurtigt ændre sig, når en gammel tegning findes frem eller en hidtil ukendt version af et møbel dukker op. En gang imellem er man endda så heldig, at timingen viser sig at være helt rigtig.

Et fund

Efter House of Finn Juhl havde besluttet at producere den mindre version uden sølv, kontaktes virksomheden tilfældigvis af en familie, der har købt en del af indboet fra Hanne Wilhelm Hansens sommerhus i Provence. Hanne og Finn Juhl dannede par frem til Finn Juhls død i 1989. I huset i Provence stod den mindre udgave af bordet - med sølv i. Hanne købte først sommerhuset efter Finn Juhls død, og det har derfor været hendes beslutning, at dette mindre og hidtil ukendte Finn Juhl bord skulle med til Provence.

På grund af den nuværende ejer af bordet, har det således været muligt at opmåle sølvplaketternes placering, så bordet fremover også kan tilbydes i netop denne eksklusive udgave. 


"Da vi besluttede os for at sætte den mindre udgave af Sølvbordet i produktion, så syntes vi selvfølgelig, at det var lidt ærgerligt, at udgaven kun fandtes uden sølv. Derfor virker det jo nærmest som om, at skæbnen spiller én et puds, når der dukker den her historie op ud af det blå - om en venlig familie, der har købt en del af indboet fra Hanne Wilhelm Hansens sommerhus i Provence, hvor der netop står den her udgave af bordet - med sølv i! Hanne er jo årsagen til, at vi i dag producerer Finn Juhls møbler, da det var hende der overdrog alle rettighederne til os i 2001. Derfor synes vi også, at det er ret fantastisk, at vi nu kommer til at have en version af bordet i kollektionen, som vi først nu har fået kendskab til."

- Hans Henrik Sørensen, direktør og medejer

Ligesom den større version af bordet, så har den nye relancering en utrolig detaljegrad. Denne udfolder sig først når man kommer helt tæt på bordet. Langs kanten under bordpladen er lavet en blød hulning i træet, som man tager ved når man trækker bordpladerne fra hinanden - en sanselig detalje, der ikke umiddelbart ses med det blotte øje. Bordpladerne glider let fra hinanden, uden at benene flytter sig, ved hjælp af det specialfremstillede rigleudtræk. 

"Hannes Lille Sølvbord" måler 180 x 120 cm og kan med tillægsplader forlænges til hele 290 cm. Tillægsplader medfølger altid. 
Bordet leveres med bordplade i valnød, eg eller linoleum samt i en kombination af bordplade i valnød og benstel i eg.
Sølvversionen fremstilles dog kun ved bordpladen i valnød.

Design: Det Lille Sølvbord
Designer: Finn Juhl
År: 1948, relanceret i 2021
Materialer: Bordplade i eg, valnød eller linoleum, inkl. to tillægsplader. 
Bordplade med sølvplaketter fremstilles kun i valnød.
Mål: B 120 cm X L 180 cm (290 cm)