Lillemor relanceres

Efter Snedkerlaugets udstilling i 1945 gav snedkermester Niels Vodder, som udførte Finn Juhls møbler, sin datter Kirsten Vodder en prototype af denne lille sofa. Kirsten var gift med digteren Frank Jæger, der yndede at ligge i sofaen og gruble over livets tildragelser. Vennen og tegneren Jørgen Mogensen kom meget hos familien i det lille digterhjem, der inspirerede til tegneserien Poeten og Lillemor.

Den sofa, der stod model i tegneserien, er en stilistisk udgave af den kendte Poetsofa. Det er altså ikke denne sofa her, selv om nogle påstår, at netop denne sofa, er den ægte ”Poeten”. Nogle har også påstået, at der kun findes én af slagsen, men sagen er nok nærmere, at der findes meget få. Ingen ved præcist hvor få der oprindeligt er lavet og ingen har tidligere givet den et navn. Men da der allerede findes en Poetsofa, må denne naturligvis være ”Lillemor”.
 

 

Det handler om at komme ind under huden

Gennem 20 års studier og research i historisk materiale samt gennem samtaler med utallige Finn Juhl-kyndige har vi erfaret, at vi aldrig bliver eksperter. Finn Juhls tegningsarkiv er enormt, men de enkelte møbeltegninger kan variere i forhold til de gamle snedkermestres originale møbler, der igen kan variere fra møbel til møbel. Vi ved nemlig, at Finn Juhl selv tilføjede rettelser og variationer til møblerne, når han arbejdede sammen med snedkermestrene, uden at han selv fik rettet sine tegninger til efterfølgende. Finn Juhls møbler udtrykker sig kunstnerisk og varetager menneskelige behov. De gør noget ved én og appellerer til vores følelser. Derfor findes der ingen facitliste. Vi researcher tegninger og gamle møbler, for at genskabe møblerne så originalt som muligt, men for os handler det også om at komme ind under huden på designet – ja nærmest ind til sjælen.

Møbler til en

Vi relancerer Finn Juhls møbler med den dybeste respekt for hans arv, men til den moderne virkelighed. Prototypen af den ”lille sofa”, som vi har valgt at kalde Lillemor, blev dengang kun produceret i en kort udgave til to personer. Vi har valgt at genskabe sofaen, så den passer til nutidens behov, og den fås derfor nu også i en længere udgave til tre personer. De to udgaver fremstår enkeltvis som et helstøbt design, der krummer let og naturligt mod et center. De organiske former og den stramme polstring fremhæver det skulpturelle udtryk. Formen omfavner kroppen, der sidder i sofaen og gør den behagelig i alle positioner. Ingen skarpe kanter mod kroppen, men bløde afrundede former, der let giver efter. 

”Det er ganske enkelt tidløs enkelthed og underspillet elegance med en eminent siddekomfort” 
- Hans Henrik Sørensen

Vi glæder os meget over at kunne frembringe endnu et møbel i Finn Juhls navn, der har ligget i dvale siden 1945. I dag 75 år efter er Lillemorsofaen ligeså aktuel til brug i hjemmet, som til indretning af en elegant hotelfoyer.