Limited Edition
Høvdingestolen i Hokkaido eg

Indenfor dansk design og kultur er der i øjeblikket stort fokus på båndet mellem Japan og Danmark, hvor håndværkstraditioner og kvalitet er nogle af de mest åbenlyse lighedspunkter. House of Finn Juhls tilknytning til Japan går mange år tilbage - og Finn Juhls egen tilknytning endnu længere. Denne tilknytning markeres nu med 25 limiterede Høvdingestole i Japansk Hokkaido eg. Hver enkelt stol nummereres og leveres med messingskilt under stolen samt et underskrevet certifikat. Den limiterede udgave af Høvdingestolen i Hokkaido eg er desuden i øjeblikket udstillet på museet Trapholt. 

Båndet til Japan

Finn Juhl var stærkt inspireret af Japan og man har i Japan haft en stærk og vedholdende interesse for Finn Juhl gennem alle årene. Det er også her, man finder den største samling af Finn Juhl møbler hos den japanske professor Noritsugu Oda, som også kendte Finn Juhl personligt.

Mr. Oda er en nær ven af House of Finn Juhl, og når der skal relanceres et nyt møbel fra Finn Juhl arkiverne, så er det ofte hos Mr. Oda, at det pågældende møbel lånes. På den måde kan det fysiske møbel sammenstilles med Finn Juhls tegninger, for at opnå det bedste og mest originale resultat.

Tilknytningen til Japan har senest ført til åbningen af House of Finn Juhl Hakuba Hotel i 2016, som drives med dansk og japansk personale. Hotellet ligger i en dal mellem de sneklædte japanske alper og er fuldt møbleret med Finn Juhls skulpturelle møbler.
 

Om Hokkaido eg

Træet til de 25 limiterede Høvdingestole er fundet og købt af House of Finn Juhls japanske partner på et trælager, hvor ejeren havde et parti af Hokkaido eg liggende fra midten af det tyvende århundrede. 

Hokkaido eg er en meget langsomt voksende og værdifuld træsort fra det nordlige Hokkaido-område. Træsorten er i generationer blevet anvendt til jernbaner og gulve i Japan. Allerede i starten af det tyvende århundrede var Hokkaido eg ligeledes en populær eksportvare på grund af dens delikate tætte åretegning og hårdhed, der var ideelt til møbelproduktion. Også i Danmark var Hokkaido eg et populært materialevalg, især under den danske møbelguldalder. 

Hokkaido eg skal helst være over 100 år, før det fældes og der er derfor ingen eksport af nyt træ i dag, da plantagerne er for unge. Med det unikke fund af det gamle træ opstod ønsket om at gøre noget særligt og beslutningen om at producere 25 Høvdinge stole i Hokkaido eg, blev truffet. Høvdingestolen er ellers kun tilgængelig i teak eller valnød og er aldrig tidligere produceret i eg.

Produktionen i Japan

Da House of Finn Juhl i 2001 fik overdraget alle rettighederne til Finn Juhls møbler, var det samtidig en overdragelse af en tung arv, der skulle varetages med den dybeste respekt. Til at håndsy de polstrede møbler, såsom Poeten og Pelikanen, blev de dygtigste danske møbelpolstrere hurtigt lokaliseret. At finde en producent der var i stand til at lave de skulpturelle træmøbler, som 45-stolen og Høvdingestolen, var dog en større udfordring. 

Flere danske produktionsvirksomheder blev afprøvet, men enten var kvaliteten ikke god nok eller også krævede producenterne, at der skulle laves meget store partier ad gangen. Dét var umuligt, da Finn Juhls møbler altid laves efter individuelle ordrer. 

Løsningen på at få produceret de komplicerede træstel kom langvejs fra, nemlig fra Japan, hvor House of Finn Juhl havde en god ven, der anbefalede en lille, kompetent virksomhed i Yamagata. Men beslutningen førte også bekymringer med sig. Ivan Hansen, grundlægger af House of Finn Juhl, fortæller:

"I starten tvivlede vi på, om det ville blive for besværligt og dyrt. Det er vigtigt at påpege, at man ikke har produktion i Japan fordi det er billigt. Tværtimod. Men de passionerede håndværkere i Japan er kompromisløse, og når det kommer til de mest avancerede og sirlige detaljer, så kunne vi ikke drømme om en bedre partner. For en moderne tidssvarende produktion af Finn Juhls møbler, skal man brænde for at opnå det sublime, og det gør de japanske håndværkere ved at kombinere håndværk med moderne teknologi. De har en dyb forståelse for at bruge teknologien til at opnå stærke og præcise samlinger af de delikat dimensionerede træemner, så møblerne holder til at blive brugt at flere ge-nerationer. Deres tekniske kompetencer udgør således halvdelen af deres ekspertise, men de sirlige organiske former kræver et efterfølgende enormt avanceret håndarbejde, og her er det fuldstændig afgørende, at man er så ærekær, som vores partner er."

Fakta
 

House of Finn Juhl producerer nogle af de mest komplicerede træstel til Finn Juhl møblerne i Japan.
Når træstellene er færdige, fragtes de til Danmark, hvor møblerne polstres.
I 2016 åbnede House of Finn Juhl et hotel i Hakuba i Japan: houseoffinnjuhlhakuba.com
 
Design:
Finn Juhl
År: 1949, relanceret i 2002
Mål: Bredde 100 cm x Dybde 88 cm x Højde 92,5 cm
Sædehøjde: 34,5 cm
Materialer: Hokkaido eg, læder