Nye farver og materialer
til Finn Juhl kollektionen

Arkivet med Finn Juhls originale tegninger er som et skatkammer, hvor vi nogle gange falder over ting vi aldrig har set før. Det er ikke altid kun møbler, vi endnu ikke har relanceret eller beskæftiget os med. Det kan også være tegninger der viser nye detaljer på eksisterende møbler i kollektionen.

Den klassiske Bord-Bænk fås nu med farvede stålben og sort linoleumstop

I arkivet fandt vi for nylig en akvareltegning, der viste Finn Juhls oprindelige idé til farve og materialesammensætningen på Bord-Bænken. På baggrund heraf besluttede vi at lancere netop denne version. Det er således nu muligt at erherve sig Bord-Bænken med ben i enten orange eller lyseblå og sort linoleumstop.

Finn Juhl blev i modsætning til andre berømte arkitekter fra denne periode blandt andet kendt for sin brug af stærke farver, hvilket den nye version af Bord-Bænk er et perfekt eksempel på. I 1962 udtalte han til Politiken:

"Har De lagt mærke til disse fine arkitekthjem, hvor det hele er så puritansk, hvor man kun tør bruge skalaen fra hvid til sort - det koksgrå, og hvor man ikke engang vover at hænge kunst på væggene, bortset fra en lille ufarlig abstrakt ting. Det kan da ikke være nødvendigt at gøre vores omgivelser så ufestlige, når vi har så mange muligheder."

- Finn Juhl, Søndag d. 14 januar 1962. Søndags Politiken: "Finn Juhl siger sin mening om arkitekternes koksgrå forsigtighed".

Om brugen af farver på Finn Juhl møblerne i dag udtaler Hans Henrik Sørensen, grundlægger af Onecollection og House of Finn Juhl:

"Det er svært at udfordre Finn Juhls design med nye materialer og farver, for det har han allerede selv gjort i 1940'erne og 50'erne. Det er meget inspirerende at have med Finn Juhl at gøre, for han overrasker gang på gang og provokerer stadig det etablerede normsæt med dristige løsninger, former og farver."

Finn Juhls brug af stål

Efter Finn Juhls introduktion på den amerikanske designscene omkring 1950, blev han inspireret af sine amerikanske kollegers enkle design - især Charles Eames - og efter i flere år at have sværget til træet som sit fortrukne materiale til møbler, begyndte han nu at bruge stål oftere og oftere.

Den nye enkelhed i Finn Juhls design, med de lige linjeforløb, slog igennem i hans design af skriveborde, spiseborde, sofaborde, bænke, skænke og sofaer for firmaet Bovirke på Frederiksberg. Møblerne blev fremstillet med lakerede og brunerede stålrørsstel og afsluttes med trætæer.

Finn Juhl blev ofte kritiseret for hans organiske møbler, og med den mere enkle retning bevægede han sig, for en tid, væk fra det udtryk, der var inspireret af den frie og skulpturelle kunst. Men hans kærlighed til de stærke farver, holdt han fast i - også i denne periode!

Finerede skydedøre og farvede stålben til Finn Juhls skænk

Finn Juhls enkle og smukke Skænk kombinerer eksklusive træsorter med farver fra Goethes farvecirkel. Skænken har indtil i dag kunnet fås med skydedøre i lyseblå og hvid eller gul og hvid. Men ligesom ved Bord-Bænken, så ved vi, at Finn Juhl også oprindeligt designede en version med finerede skydedøre. Denne version lanceres nu for dem, der ønsker en Skænk i et mere enkelt udtryk.

Ligesom Bord-Bænken fås Skænken nu også med ben i orange og blå.