Pelikanen fylder 80
og lanceres i gotlandsk fåreskind

For at hylde Finn Juhls skulpturelle Pelikanstol, lanceres den nu i naturlig gotlandsk fåreskind. Det gotlandske skind skaber et individuelt og unikt udtryk, hvor skindets varme naturlighed understreger stolens karakteristiske form. Pelikanstolen med gotlandsk fåreskind kan bestilles fra 1. december. Da opkøb af gotlandsk skind er sæsonbetonet, er tilgængeligheden begrænset.

Et ikon

Da Finn Juhl viste Pelikanstolen frem på Snedkerlaugets Efterårsudstilling i 1940, skabte det røre hos publikum. Stolen fik øgenavne som "en punkteret tennisbold" og "en træt hvalros", og kom på baggrund heraf ikke i produktion. Som årene gik, opnåede Pelikanstolen dog en central plads i designlitteraturen både i Danmark og internationalt, og da stolen blev relanceret i 2001, gik det ikke uset hen. I dag kan stolen, der rakte ind i fremtiden og markerede et opgør med den danske designtradition, fejre 80-års jubilæum.

For at hylde den skulpturelle stol lanceres Pelikanstolen nu i naturlig gotlandsk fåreskind. Det gotlandske skind skaber et individuelt og unikt udtryk, hvor skindets varme naturlighed understreger stolens karakteristiske form. Pelikanstolen med gotlandsk fåreskind kan bestilles fra 1. december. Da opkøb af gotlandsk skind er sæsonbetonet, er tilgængeligheden begrænset.

Autenticitet

I en tid, hvor mange af os er mere hjemme, skal boligen opfylde langt flere funktioner end tidligere. Det drejer sig ikke kun om praktiske foranstaltninger, men om at gøre hjemmet til et sted, hvor der er ro til at trække sig tilbage og "bare være". Det engelske udtryk cocooning, der handler om at "forpuppe sig" derhjemme, er kort sagt blevet en del af tidsånden. 

Pelikanstolen beundres ofte for dens form, der er designet som en krop, der holder om den krop, der sidder i den. Som så mange af Finn Juhls andre møbler, skabes der et rum i rummet, der indbyder til fordybelse og nærvær. Netop den følelse forstærkes, i mødet med det gotlandske skind, hvor kombinationen af de bløde former og det naturlige fåreskind er som at få et varmt kram. I Norden er vi vant til, at hjemmets indretning skal være varm og stå som modstykke til de lange, råkolde måneder - og trangen til en nærmest trøstende komfort er om muligt, endnu mere signifikant i øjeblikket. Dertil kommer behovet for det autentiske med reel værdi - kort sagt, i udfordrende tider, er det naturligt at søge mod dét, der ikke blot er flygtige tendenser og trends. 

Da House of Finn Juhl i 2001 valgte at relancere Pelikanstolen var det afgørende, at dette blev gjort med udgangspunkt i Finn Juhls første prototype, hans tegninger og de originale metoder. Metoder, som den dag i dag stadig fastholdes. Stolen produceres i Danmark og polstres stadig i hånden - et traditionelt håndværk, som kun mestres af få meget dygtige polstrere. 

Polstring

I Østersøen, 200 kilometer fra Stockholm, ligger den svenske ø Gotland. Gotlandske pelsfår, eller "gotlændere", er aktive og sociale dyr, der er blevet tilpasset af det barske skandinaviske klima. De er hårdføre og robuste og trives især på store arealer. Derfor egner de sig også godt til landskabspleje, hvor de bidrager aktivt til høj biodiversitet. Gotlandske pelsfår tilhører de nordiske primitive racer, de såkaldte korthalefår, og deres særkende er den flotte gråmelerede og krøllede pels.

Fra tætte, nærmest krusede, til store skinnende bløde krøller - hver enkelt gotlandsk får er unikt, og ikke to skind er ens. Farven kan fra naturens side variere fra lysegrå til mørkegrå med nuancer af både hvid og sort. Det betyder, at hver eneste Pelikanstol får et særpræget og individuelt udtryk, der understreger stolens karakteristiske og animalistiske udtryk. 

Hans Henrik Sørensen, medejer og grundlægger af House of Finn Juhl uddyber:  


"Pelikanstolen er efterhånden blevet kendt og eftertragtet verden over i klippet fåreskind, som kan fås hele året. Hos os har det dog længe været et ønske at anvende netop gotlandsk skind til polstring af Pelikanen. Lige siden jeg første gang besøgte den smukke ø i Østersøen og oplevede den karakteristiske natur, og de græssende gotlandske får, har jeg tænkt på at anvende netop disse skind. Derfor glæder det mig at se, hvordan skindet giver et helt unikt udtryk til den karakterfyldte stol, som Finn Juhl skabte under stærk indflydelse af den frie og moderne kunst.” 

Fakta

Design: Finn Juhl
Model: Pelikanstolen
År: 1940, relanceret i 2001
Mål: B: 85 cm x D: 76 cm x H: 68 cm
Sædehøjde: 37 cm
Materialer: Ben i valnød, eg eller sortmalet, polstring i gotlandsk skind