Polstring på tæt hold i Geneve

I løbet af det seneste år har vi gjort meget for at komme ud til vores kunder og samarbejdspartnere for at lade dem se, hvordan et Finn Juhl møbel bliver til. Det forsætter vi selvfølgelig med, og du kan herunder opleve i billeder, hvordan Pelikanen håndpolstres. Denne gang i varmt, uldent i fåreskind – perfekt til de kolde efterårsdage.

Det danske polsterarbejde

Polsterarbejdet på Finn Juhl møblerne foregår i Danmark, og kræver utrolig meget erfaring, viden og ikke mindst tålmodighed. Det er en udfordring at arbejde med møbler, der er så organiske som Finn Juhls. Det er derfor essentielt, at polstrerne har dyb forståelse for forskellige materialers muligheder samt begrænsninger. Når vi producerer et Finn Juhl møbel nægter vi at gå på kompromis, og på den måde skaber vi møbler af højeste kvalitet.

Finn Juhls vej fra fuldpolstrede møbler til træmøbler

I Finn Juhls første år på Snedkerlaugsudstillingen beskæftigede han sig primært med polstermøbler. Bedst kendt fra den periode er blandt andet Pelikanen fra 1940, som vi derfor valgte som det møbel, der skulle polstres live til dette event i Geneve.

Når man kender til Finn Juhls skulpturelle træmøbler, kan det virke lidt pudsigt, at det faktisk var polstermøbler, som Finn Juhl primært beskæftigede sig med i begyndelsen. Det skyldtes, at han, efter egne udtalelser, ikke havde meget begreb om møbelkonstruktioner og snedkerarbejde. Polstermøblerne gav til gengæld Finn Juhl mulighed for at arbejde med det skulpturelle formsprog, som han senere er blevet så kendt for. Finn Juhl kaldte sig selv autodidakt indenfor møbelformgivning, da han ikke var uddannet møbeldesigner. Med polstermøblerne kunne han nøjes med at fokusere på møblets ydre form og lade snedkermester Niels Vodder stå for arbejdet med blindstellet.

I modsætning til mange af de samtidige møbeldesignere, mente Finn Juhl, at moderne møbler skulle referere til samtidens moderne kunst. Pelikanen er derfor et perfekt eksempel på, hvordan Finn Juhl integrerede funktionalismens idealer med den frie kunst.

Finn Juhl beskrev sine tanker om funktionalisme således:

”Hvis jeg har nogen idé i det hele taget med det, jeg foretager mig, kan jeg måske udtrykke det på denne måde: det er så indlysende, at møblet skal kunne bruges, at dersom det ikke kan, har jeg taget alvorligt fejl. For mig er det indlysende, at det også skal have en kunstnerisk kvalitet som kan gøre det spændende og i pagt med sine omgivelser. Møbler er nu en gang ikke skabt til kun at blive set på, men er dele af den brugskunst, som er nødvendig for mennesker i et hjem, på kontor eller offentlige lokaler”.

Helsingborg Dagblad - 3. april - 1965

La boutique danoise

Befinder du dig i Geneve og ønsker at se, hvordan dansk design præsenteres på æstetisk vis, så besøg La boutique danoise:

 

Avenue Pictet de Rochemont, 16

1207 Genève

T: +41 (0)22 700 78 48