Vores tilgang | House of Finn Juhl

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær den første til at modtage seneste nyt om produkter, kommende begivenheder og hvad der sker i Finn Juhls univers.

Tilmeld
Arven efter Finn Juhl

Eventyrets begyndelse

Lige siden vi, Hans Henrik Sørensen og Ivan Hansen, åbnede vores første kontor i Hans Henriks mors kælder i 1990, har vi været drevet af en stærk passion for godt møbeldesign. Vi forestillede os en virksomhed forankret i krydsfeltet mellem funktionelt design, omhyggeligt håndværk og kunstnerisk formgivning. Hvad vi ikke vidste, var, at denne vision ville føre os til Danmarks måske mest spændende designarv – Finn Juhls.

I 1999 tog vores arbejdsliv nemlig en ganske særlig drejning, da Finn Juhls enke, Hanne Wilhelm Hansen, kontaktede os med et ønske om at få produceret en 57-sofa til en udstilling af Finn Juhls møbler i anledning af 10-året for hans død. En mulighed som vi, der allerede beundrede hans arbejde, var dybt beærede over at få.

Det blev begyndelsen på et venskabeligt samarbejde, der kulminerede i 2001, da Hanne Wilhelm Hansen overdrog alle rettighederne til produktion af Finn Juhls designs til os, og OneCollections aktiviteter forgrenede sig. Det var ikke blot en tillidserklæring, men også en milepæl, der har været med til at forme vores arbejde og virksomhed siden da. At begive sig ind i Finn Juhls møbelunivers har været en enestående rejse. Der er hele tiden nyt at opleve, både i forhold til de overordnede former og funktioner – og ned i de mindste detaljer.

Ivan Hansen (tv) og Hans Henrik Sørensen (th).
Hans Henrik Sørensen (tv) og Ivan Hansen (th).
Hanne Wilhelm Hansen og Finn Juhl.
Kollektionens udgangspunkt

Sådan beskytter vi arven

Når vi relancerer Finn Juhls møbler, er det i samme høje kvalitet som de oprindelige – og med de samme værdier som de daværende snedkermestre. Relanceringerne betyder, at flere af Finn Juhls designs finder vej til et stort og dedikeret publikum over hele verden, nu hvor tiden er moden til dem.

For at kunne producere møblerne, er det nødvendigt at forstå Finn Juhl på et dybere plan. Det er ikke nok at have en teknisk ekspertise eller en kommerciel tilgang – det kræver en stor grad af kritisk sans, fordi hver beslutning, vi tager, skal være i harmoni med Finn Juhls designfilosofi og vision, og der er ikke plads til kompromiser. Hans organiske designs er ofte blevet formet gennem dialog og samarbejde med de dygtige snedkere fra hans tid, og hvert møbel rummer mange nuancer; subtile variationer fra håndværket og Finn Juhls vilje til at tilpasse sine oprindelige skitser. Denne kompleksitet betyder, at der ikke er to vintagemøbler, der er identiske, og derfor skal vores tilgang være lige så eftertænksom og grundig som skabelsesprocessen.

Hvert Finn Juhl-møbel, vi genintroducerer, bliver til gennem en omhyggelig proces, hvor vi dykker vi ned i hans oprindelige tegninger og undersøger bevarede eksemplarer fra hans hjem, private samlinger eller museer. Tegningerne giver ikke kun et indblik i hans genialitet, men også i, hvordan hans idéer udviklede sig – fra den første skitse til den endelige visualisering. Af og til efterlader tegningerne ubesvarede spørgsmål, hvor vi er nødt til at forestille os, hvad Finn Juhl selv ville have gjort. Dette fortolkende arbejde er et af de mest udfordrende aspekter ved vores rolle, men også et af de mest givende. Kun med denne tilgang kan vi forblive tro mod essensen af Finn Juhls vision.

I to årtier har vi arbejdet utrætteligt for at relancere over 50 ikoniske møbler fra Finn Juhls hånd, og gennem denne proces har vi fået en dyb forbindelse til ham. Og hans livsværk er fortsat et skattekammer af unikke designs, hvoraf mange endnu venter på at blive udforsket og bragt til live.

Video fra designmuseets arkiv, hvor alle Finn Juhls tegninger opbevares.
"Når vi relancerer Finn Juhls møbler, søger vi altid tilbage til det oprindelige. Vi studerer tegningerne og sammenligner dem med de gamle originaler, som vi opmåler. Vi ved, at Finn Juhl ofte var uenig med snedkerne med hensyn til det organiske udtryk. Da vi i dag ikke kan spørge ham, er vi nødt til gøre vores bedste for at sætte os i hans sted og forestille os, hvad han ville have gjort, for at opnå det helt rigtige udtryk."

– Hans Henrik Sørensen, medstifter af House of Finn Juhl
Træværkstedet i Vejen, Danmark.
Træværkstedet i Vejen, Danmark.

Investering i ekspertise

Da vi fik eneretten til at fremstille Finn Juhls møbler, var det samtidig en overdragelse af en betydningsfuld arv, der skulle varetages med den dybeste respekt – kun det allerfineste håndværk var godt nok til Finn Juhls standarder. Det lykkedes hurtigt at lokalisere de dygtigste danske møbelpolstrere til at håndsy møbler som Poeten og Pelikanen, mens det var en større udfordring at finde en dansk producent, der var i stand til at fremstille de skulpturelle møbler med massivt træstel, såsom Høvdingestolen og 45-stolen. Flere virksomheder blev afprøvet, men enten var kvaliteten ikke høj nok, eller også insisterede producenten på, at der skulle laves meget store partier ad gangen. Dét var umuligt, eftersom Finn Juhls møbler altid laves efter individuelle ordrer.

Løsningen fandt vi i Japan, hvor vi blev anbefalet en lille, specialiseret virksomhed i Yamagata. Beslutningen var ikke uden bekymringer, som Ivan Hansen, medstifter af House of Finn Juhl, fortæller:

”I starten tvivlede vi på, om det ville blive for besværligt og dyrt. Det er vigtigt at påpege, at man ikke har produktion i Japan, fordi det er billigt – tværtimod. Men når det kommer til de mest avancerede detaljer, så kunne vi ikke drømme om en bedre partner. De japanske håndværkere brænder for at opnå det sublime, og de har en dyb forståelse for at bruge teknologien til at lave stærke og præcise samlinger, så møblerne kan holde til at blive brugt af flere generationer. Deres tekniske kompetencer udgør således halvdelen af deres ekspertise, men de organiske former kræver et enormt avanceret håndarbejde efterfølgende, og her er det helt afgørende, at man er så ærekær, som vores partner er.”

I 2022 investerede vi desuden i en familieejet møbelfabrik i Vejen – et af de få tilbageværende snedkerier, der stadig producerer massive træmøbler i høj kvalitet – og dermed også i en enestående indsigt og ekspertise. Det har givet os mulighed for at trække nogle af de krævende modeller hjem fra Japan, og vi arbejder hele tiden på at udvikle kompetencerne på snedkeriet, så håndværkerne fremover kan producere flere af Finn Juhls modeller, og vi kan holde så meget af produktionen som muligt lokalt.

Den japanske forbindelse

Forbindelsen mellem Japan og Danmark er central i dansk design, da begge lande deler en stærk håndværkstradition og en fælles passion for kompromisløs kvalitet. House of Finn Juhls tilknytning til Japan strækker sig mange år tilbage – og Finn Juhls endnu længere.

I sin formgivning var Finn Juhl nemlig stærkt inspireret af Japan, og i Japan har man gennem alle årene haft en stærk og vedholdende interesse for Finn Juhl. Det er derfor også her, man finder den største samling af Finn Juhl-møbler – hos den japanske professor Noritsugu Oda, som også kendte Finn Juhl personligt.

I dag er Mr. Oda er en nær ven af House of Finn Juhl, og når der skal relanceres et nyt møbel fra arkiverne, er det ofte hos Mr. Oda, at det pågældende møbel lånes. På den måde kan vi sammenstille det fysiske møbel med Finn Juhls tegninger for at opnå det bedste og mest originale resultat.

Den japanske professor og møbelsamler hr. Noritsugu Oda (til venstre), Ivan Hansen (i midten) og Hans Henrik Sørensen (til højre).
Finn Juhls originale tegning til interiøret i den tidligere Wilhelm Hansen nodebutik, som i dag huser vores showroom. Foto: Pernille Klemp, Designmuseum Danmark.
Wilhelm Hansen Fonden

Historien bag vores showroom

Vores flagship-showroom er beliggende i det historiske Wilhelm Hansens Hus, der har været centrum for musikhandel og forlag i København siden 1879. I de smukke højloftede lokaler drev familien Wilhelm Hansen nodetrykkeri, nodebutik og musikforlag i fem generationer, og forlaget var Skandinaviens største og indbegrebet af den danske musikskat. 

Finn Juhl dannede fra 1960 og indtil sin død i 1989 par med Hanne Wilhelm Hansen, som sammen med søsteren Lone udgjorde femte generation af Wilhelm Hansens Musikforlag.

Udforsk