Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær den første til at modtage seneste nyt om produkter, kommende begivenheder og hvad der sker i Finn Juhls univers.

Tilmeld

Vi er stolte over at bidrage til bevarelsen af den danske håndværkstradition og den lokale produktion. I 2022 tog vi et betydningsfuldt skridt, da vi udvidede og fremtidssikrede vores danske produktion af Finn Juhl-møbler gennem opkøbet af Schou Andersen Møbelfabrik i Vejen, som har mere end hundrede års erfaring i fremstillingen af massivtræsmøbler.

Finn Juhls ikoniske klassikere fremstilles primært på vores eget værksted i Ringkøbing, hvor vi også har hovedkontor, men allerede nu spiller møbelværkstedet i Vejen også en vigtig rolle i produktionen med fremstillingen af blandt andet Karmstolen, Kaminstolen, 108-stolen og 109-stolen.

Herunder finder du første del i en artikelserie bestående af to dele, hvor vi taler med håndværkerne om deres arbejde og liv, både indenfor og udenfor værkstedets vægge.

Detaljer fra snedkerværkstedet.
Den røde murstensfacade ved møbelværkstedet i Vejen.
Trækomponenter på værkstedet i Vejen. Naturligt lys strømmer ind gennem vinduerne og åbner op for et kig til de omkringliggende træer.

På en kølig hverdag besøger vi møbelværkstedet i Vejen. Allerede udenfor bliver vi omfavnet af duften af træspåner og friskskåret træ, og forberedes på det univers, vi er på vej ind i. Her gemmer sig en fortælling om mange års håndværkstraditioner. På møbelværkstedet bærer man dog ikke blot en stolt arv, men også en vilje og en lyst til fornyelse. Det er et sted, hvor tradition og nyskabelse forenes på fineste vis.

Før vi overtog møbelværkstedet i 2022, bar stedet en stolt historie på over hundrede år, hvor der primært blev fremstillet holdbare og omhyggeligt tilpassede kvalitetsmøbler i massivt træ til pleje- og sundhedssektoren. Denne mangeårige erfaring har dannet grundlaget for en vellykket udbygning over i et helt nyt kapitel; Ekspertisen, præcisionen og det urokkelige fokus på kvalitet overføres nu til produktionen af Finn Juhls ikoniske designs.

Møbelværkstedet summer af liv, og mellem de brummende maskiner møder vi Rasmus, der er maskinsnedker. Han deler sin vej ind i faget med os. ”Det er omkring 5-6 år siden, jeg startede herude som maskinsnedker. Jeg valgte den vej på grund af min onkel, som bor i Sverige og som også er maskinsnedker. Som lille dreng tilbragte jeg meget tid sammen med ham, og det var dér, min interesse opstod. Inden jeg begyndte her, arbejdede jeg som salgsassistent i en butik, men det blev for ensformigt, og så var det som om, at snedkerfaget kaldte. Jeg ville gerne have mere fart på og være aktiv herude.”

Rasmus har i dag erfaring med et bredt udvalg af maskiner og arbejdsprocesser på møbelværkstedet i Vejen, og når han fortæller, er det tydeligt, at han trives i faget. ”Det har været fantastisk herude. Jeg har haft muligheden for at arbejde med både moderne og ældre maskiner. Det har været spændende og udfordrende at prøve en række forskellige opgaver, for på den måde har jeg fået erfaring med forskellige aspekter af møbelprocesserne.”

Rasmus, der er maskinsnedker på møbelværkstedet i Vejen.

Arbejdet med Finn Juhls møbler har bragt forandringer med sig til snedkeriet. ”At arbejde med Finn Juhls møbler har været en stor omvæltning sammenlignet med det, vi lavede tidligere, hvor der var fokus på funktionelle møbler til sundhedssektoren. Men det har været en spændende udfordring. Vi arbejder med nye træsorter og udfører operationer på 'pindene', som er nye for os.”

Selvom Rasmus er glad for sit arbejde i Vejen, har han holdt fast i sine rødder i sin hjemby, Fredericia. ”Jeg er født og opvokset i Fredericia, og der bor jeg stadig. Det er kun en halv times kørsel herfra, så det fungerer fint for mig.”

Når Rasmus ikke er optaget af møbelproduktion, nyder han at se og dyrke sport, selvom der ikke er meget tid til det lige nu. ”Jeg har selv spillet både håndbold og fodbold. Men nu er jeg lige blevet far, så der er en lille dreng, der tager det meste af min tid. Det er meget stort. Så må sport og alt det andet lige vente lidt.”

I maskinafdelingen i Vejen.
Den erfarne møbelpolstrer Egon klargør et sæde til polstring.
Detaljer fra arbejdet i polsterværkstedet.

I polsterværkstedets åbne lokale er der en livlig aktivitet. Lyden af hæftepistoler, der arbejder i en rytmisk takt, og symaskinernes konstante summen fylder rummet. På hylder langs væggene står rækker af sytråd, mens ophængt læder i forskellige nuancer og store ruller af stof i et væld af teksturer ligger på reolerne og venter på at blive forvandlet til skulpturelle møbler. Midt i det kreative univers står Egon, en erfaren møbelpolstrer. Hans livslange dedikation til håndværket afspejles i en pertentlig tilgang til polstring, der vidner om årtiers erfaring og ekspertise.

”Jeg hedder Egon – eller Tarzan, som mine børnebørn kalder mig”, siger han med et smil. ”Jeg er 73 år og har arbejdet her på værkstedet siden juni 2009. Jeg blev udlært som møbelpolstrer tilbage i 1969, dengang kaldte man det tapetserer.”

Egon fortæller, hvordan tilfældigheder var udslagsgivende, da han endte i møbelfaget, som helt ung. ”Jeg ved faktisk ikke, hvorfor jeg valgte at blive møbelpolstrer. Men der lå et møbelværksted over for min skole, da jeg var dreng,” forklarer han. ”Jeg fik arbejde der, og har siden altid arbejdet med møbler. Først som arbejdsdreng i et par år, og senere i lære. Jeg har stort set beskæftiget mig med møbelpolstring hele mit liv. Jeg har ikke arbejdet mange forskellige steder. På det ene sted var jeg i 25 år. Jeg er ikke typen, der skifter job ofte.”

Egon er en nøgleperson, når der introduceres nye modeller på polsterværkstedet, herunder arbejdet med Finn Juhl-møblerne. ”Jeg har været her så længe, at jeg mener at have haft fingrene i alle møbler, vi har produceret her gennem tiden. Nu har vi arbejdet med Finn Juhls møbler i lidt tid, og det synes jeg er en fornøjelse. Alt skal være 100% perfekt, hver en lille detalje. Det giver mig en utrolig stor tilfredsstillelse.”

”Alt skal være 100% perfekt, hver en lille detalje.

Det giver mig en utrolig stor tilfredsstillelse.”

"Ved at udvide i

Danmark får

vi endnu mere

kontrol over vores

produktion, og det tror

vi er afgørende for den

fremtid, vi går i møde."

Værktøj og læder arrangeret på arbejdsbordet i polsterværkstedet.

Han beskriver en af de arbejdsprocesser, der kendetegner hans præcisionsarbejde. ”Når jeg for eksempel laver et sæde, starter jeg med at hæfte det og kontrollere læderet grundigt. Hvis der er den mindste fejl, bliver det kasseret. Fejl i læderet viser sig først, når det strækkes. Og alt skal bare være i orden. Det er vigtigt. Det handler om en holdning til kvalitet, det er ikke bare en ligegyldighed.”

Egon reflekterer også over erhvervets udvikling. ”I dag er der ikke mange mænd, der vælger at blive møbelpolstrere, hvilket er ærgerligt. Arbejdet, som jeg laver her, kræver virkelig styrke; det er et fysisk hårdt job. En af årsagerne til, at jeg fortsætter med at arbejde, er for at holde mig fysisk aktiv. Det går jeg meget op i.”

Håndværket i fokus. Egon i færd med at polstre et sæde.

Ved siden af sit arbejde, bruger Egon også meget tid på at holde sig fysisk aktiv, og hans engagement er imponerende. ”Jeg går meget op i at holde mig i form. Udover arbejdet her bruger jeg en del tid på motion”, fortæller han underspillet. ”To gange om ugen, mandag og onsdag, træner jeg halvanden time i et motionscenter og afslutter med fem kvarters spinning. Tirsdage leder jeg et gåhold; vi går cirka 6 kilometer, og jeg går ofte 4-5 kilometer mere selv. Resten af ugen går jeg også mange ture hjemme. Mine børn tjekkede min telefon sidste sommer og fandt ud af, at jeg havde gået 357,2 kilometer i løbet af tre ugers ferie. Så nu kan I nok regne ud, hvorfor mine børnebørn kalder mig Tarzan.”

Egon slutter med et smil og taler om glæden ved at have sin familie i nærheden. ”Jeg bor i Bramming, ikke langt herfra. Det er også her, mine børn, børnebørn og oldebørn bor. Jeg vil gerne være tæt på dem. Nogle af dem bor kun fem minutters gang fra mig. De yngste kigger forbi, når de skal høre nogle løgnehistorier fra deres oldefar. Vi hygger os rigtig meget.”

Detaljer fra processen.

Finn Juhl-møblerne begynder at tage form omkring os. Omgivet af fabrikkens dynamiske summen og lyden af værktøj, taler vi med Maibritt, hvis rutinerede hænder sammensætter delene, der vil udgøre det færdige Finn Juhl-møbel.

”Jeg har arbejdet her i otte år,” fortæller hun, mens hun med både omhu og præcision samler de større stole, der ikke kan være i presseren. ”Det kræver skruetvinger og lignende, så det klares her. Alle de større stole kommer til mig.”

Hun deler sin vej ind i snedkerfaget og fortæller om sin baggrund. ”Jeg kan godt lide det arbejde, jeg laver her. Oprindeligt kommer jeg fra Vejen og blev udlært ved et snedkerfirma i Askov, som lukkede for nogle år siden. Jeg har også været forbi Orla Albæk og har arbejdet et sted, hvor vi lavede skoleinventar. Og kom så tilbage igen til almindeligt snedkeri, som jeg vil kalde det. Rigtigt håndværk,” forklarer hun.

Det samme gælder, da snakken falder på Finn Juhls designs, der nu også er en del af porteføljen på møbelværkstedet i Vejen. ”Det er fedt at arbejde med Finn Juhl-møblerne. Det er anderledes, og kvaliteten skal være helt i top.”

Maibritt inspicerer træet, der snart bliver en del af stolens samlede stel.
Finn Juhls Kaminstol tager form på samlebordet under Maibritts kyndige hænder.

Selvom Maibritt ikke længere bor i Vejen, er hendes rødder stadig solidt plantet i byen, da hun er født og opvokset der og ikke bor langt derfra.

Når arbejdsdagen slutter, drejer alt sig om hendes livlige FT-cockerspaniel på to år. ”I min fritid går det hele op i hund. Jeg har en toårig cockerspaniel med turbo og masser af energi. Han er ved at blive trænet som sprængstofhund, så han kan hjælpe til i lufthavne og lignende - og gennemsøge den fragt, der ankommer.”

Træningen kræver gradvis opbygning og masser af tålmodighed. ”Vi starter træningen med et stykke legetøj kaldet ’kong’. Man begynder ikke med, at hunden skal lære sprængstofferne at kende, for hvis der sker fejl, så kan det jo ikke laves om igen. Derfor starter man med et stykke legetøj, som hunden lærer duften af. Og legetøjet bliver så gradvist mindre, helt ned til knappenålshoved-størrelse. Når hunden kan det og alt det andet, de skal igennem, så går vi videre til specialiseringen.”

Maibritt afslutter med et varmt smil og siger, ”Jeg har arbejdet med hunde næsten lige så længe, som jeg har kunnet gå, så for mig er det træ og hunde.” Hun ler let, og passionen for de to verdener er ikke til at tage fejl af.

Som man kan læse i denne første del af artikelserien fra vores produktion i Vejen, så er hver en afdeling en lille verden for sig, fyldt med passionerede håndværkere og unikke personligheder. I den næste del af artikelserien fortsætter vi med at udforske fortællingerne bag håndværket og møder Lars, værkføreren med over to årtiers erfaring inden for snedkerfaget, Faiq, skrædderen med rødder i Syrien, der arbejder i polsterafdelingen, og Christo, møbelsnedkeren, der er vokset op i Sydafrika og nu har gjort Danmark til sit hjem. Fortsæt med at følge med, når vi udforsker håndværket bag Finn Juhl-møblerne og møder nogle af de mennesker, der gør det hele muligt.

Tæt på arbejdet. Koncentration og snilde mødes, når Maibritt samler Kaminstolen i værkstedet.
Møbelsnedkeren Maibritt i samleværkstedet med Kaminstolens stel i forgrunden.
Råt træ ved væggen i maskinværkstedet, klar til at blive bearbejdet.