Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær den første til at modtage seneste nyt om produkter, kommende begivenheder og hvad der sker i Finn Juhls univers.

Tilmeld

I anden del af vores artikelserie fra møbelværkstedet i Vejen, dykker vi ned i tre nye fortællinger. I serien møder vi nogle af de personer, der gør det muligt at fremstille Finn Juhl-møblerne i Danmark. 

Vi begynder i maskinafdelingen, hvor Lars, der er værkfører og en af de mest erfarne håndværkere, fortæller om sine tyve år på værkstedet. Herefter bevæger vi os ind i polsterværkstedet, hvor Faeiq, der oprindeligt kommer fra Syrien, beskriver hvordan han bruger sin erfaring fra skrædderfaget på møbelværkstedet. Vi møder også Christo, en af de nyeste på holdet af møbelsnedkere, hvis historie strækker sig fra Sydafrika til Danmark.

Læs med, når vi fortsætter med at udforske håndværket og møder flere af de dedikerede mennesker, der spiller en afgørende rolle, når Finn Juhls designs bringes til live.

Hvis du ikke fik læst første del af artikelserien, kan den findes her

Karmstolen er en af de Finn Juhl-modeller, der fremstilles på værkstedet i Vejen.
Møbelværkstedet i Vejen har eksisteret i mere end 100 år og er specialiseret i møbler i massivtræ.
I et hjørne af møbelværkstedet kaster solen stråler ind ad vinduerne og får trædelene til at lyse op.

I maskinafdelingen, hvor vi møder Lars, kaster solen bløde skygger på de gamle, massive trægulve. Lyden af maskiner, der arbejder og duften af friskskåret træ fylder rummet, mens han fortæller om sin vej ind i snedkerfaget.

”Jeg er udlært maskinsnedker, og tidligere havde min familie deres egen lille stolefabrik, som lukkede for lidt over 20 år siden,” deler Lars og lader sit blik vandre over maskinerne. "Efter stolefabrikken lukkede, kom jeg til Vejen. Og den 1. august 2023 kunne jeg fejre mit 20-års jubilæum."

Lars kommer ud af en familie af møbelsnedkere og bærer traditionen videre. ”Det løber på en måde i mine årer at arbejde med møbler. Min farfar var møbelsnedker, min far var møbelsnedker. Jamen, hele min familie. Det er det, jeg kommer fra. Jeg vidste, at det enten skulle være dét eller forsorgspædagog. Jeg kunne også godt lide tanken om det, men den nemmeste måde at blive det på, var ved at gå i gymnasiet, og jeg kunne ikke lide at gå i skole. Derfor blev det maskinsnedker – og det er jeg stadig glad for den dag i dag.”

Lars, der er værkfører i maskinafdelingen på møbelværkstedet i Vejen.

”Det løber på en måde i mine årer at arbejde med møbler.

Min farfar var møbelsnedker, min far var møbelsnedker.

Jamen, hele min familie. Det er det, jeg kommer fra."

”Det løber på en måde i mine årer at arbejde med møbler.

Min farfar var møbelsnedker, min far var møbelsnedker.

Jamen, hele min familie. Det er det, jeg kommer fra."

Lars’ karriere i møbelfaget spænder over årtier med udvikling og forandring. ”Imens jeg har været her i Vejen, har tingene forandret sig mange gange. Det er dét, der gør det spændende. Jeg har været med til at udvikle en lang række forskellige, nye modeller, og nu arbejder jeg med Finn Juhls designs. Min karriere som maskinsnedker startede med, at jeg lavede møbler for Dyrlund, som også er kvalitetsmøbler. Så det er rart at få lov at slutte med noget, der er helt i den eksklusive ende. Det er skønt, fordi møblerne er udfordrende at lave.”

I dag er Lars værkfører i maskinafdelingen og dybt involveret i alle produktionsprocesser. ”Hvis jeg ikke kunne lide det, jeg laver, så havde jeg ikke gidet at køre 130 kilometer fra Nordfyn, hvor jeg bor, til Vejen hver dag i 20 år!”

Når maskinerne hviler og lyset slukkes i værkstedet, bruger Lars meget tid på en særlig fritidsinteresse. ”Jeg holder meget af at danse linedance i min fritid, og jeg er også linedanceinstruktør i en klub inde i Odense. Jeg tager også ud en gang imellem og arrangerer workshops i weekenderne til særlige lejligheder.”

Lars deler også sin passion for gamle genstande og de samtaler, de kan afføde. ”For nylig er jeg begyndt at tage på kræmmermarkeder, og det kombinerer jeg også med lidt sommerferie. Det er bare blevet sådan en sjov ting, hvor vi sælger gamle kopper, glas, kander, skåle, nøgleringe og sådan noget. Det er bare hyggeligt – man snakker jo med folk, og det kræver ikke så meget at stille vores bod op og tage den ned igen.”

I maskinafdelingen på værkstedet i Vejen.
Faeiq ses bagved et af de store klippeborde.
Detaljer fra arbejdet i polsterværkstedet.

Efter at have talt med Lars, bevæger vi os ind i polsterværkstedet. Her lyder symaskinernes summen og hylderne på væggen er fyldt med rækker af sytråd i et væld af farver.

I et organiseret kaos af klippeborde og symaskiner, møder vi Faeiq. Hans mangeårige erfaring som skrædder i Syrien har givet ham en særlig håndværksmæssig kunnen, en ekspertise som han nu bringer ind i sit arbejde på værkstedet i Vejen. ”Jeg har været her i næsten 6 år nu. Jeg har ikke en egentlig uddannelse i at sy, men jeg har arbejdet som skrædder i mange år i Syrien, før jeg kom hertil. Og jeg kan godt lide det,” deler han med et smil, der understreger hans glæde ved håndværket.

Faeiqs arbejde spænder fra nøjagtig klipning til præcist symaskinearbejde og polstring. Hans stolthed over faget skinner igennem, da han forklarer den nødvendige præcision og omhu, der kræves.”Jeg arbejder også med Finn Juhl-modellerne, og når man gør det, så er det altid sådan, at alting skal være 100% i orden. Det kræver stor omhyggelighed,” siger Faeiq.

Men for Faeiq handler arbejdet om mere end bare at perfektionere møblerne. Det er også fællesskabet med hans kollegaer, der giver glæde til arbejdslivet. ”Jeg er meget glad for mit arbejde her. Vi har et godt fællesskab, og jeg har mange søde kollegaer,” smiler han.

Faeiqs arbejde spænder fra nøjagtig klipning til præcist symaskinearbejde og polstring.

Faeiq, der bor i Fåborg, en lille by mellem Esbjerg og Vejen, deler også glæden ved livet udenfor værkstedet. Han bruger især sin fritid med sin familie. ”Jeg har to drenge. De er tvillinger og 11 år gamle. Dem bruger jeg meget tid med, når jeg har fri. Vi tager ofte i klubben, hvor de spiller fodbold, i svømmehallen eller bruger naturen sammen. Jeg slapper af og finder virkelig ro, når jeg er sammen med dem,” fortæller han entusiastisk, mens symaskinerne brummer i baggrunden.

Efter at have forladt sit hjemland Syrien for næsten 10 år siden, reflekterer Faeiq over sin rejse. ”Jeg kom til Danmark fra Syrien i 2015, da vi flygtede i forbindelse med krigen. Men jeg er meget glad her i Danmark,” siger han afslutningsvis, og understreger, at han har fået skabt en god tilværelse i Danmark.

Præcision i fokus: Detaljer fra symaskinearbejdet.
Møbelsnedkeren Christo limer omhyggeligt to møbeldele sammen.

I en af de rummelige produktionshaller arbejder møbelsnedkerne fokuseret bag de mange trædele. Limen fyldes omhyggeligt i de udskårne huller, hvorefter trædelene sættes i pres. Når limen er tør, sendes de færdige dele videre til næste fase af møbelproduktionen. Det er her, at vi møder en af de nyeste snedkere på værkstedet, Christo, der har danske gener, men kommer helt fra Sydafrika.

”Jeg har arbejdet her på møbelværkstedet i otte måneder,” fortæller han. ”Jeg er uddannet snedker på Erhvervsskolen i Vejle, og min læreplads var hos Spekva i Vamdrup.”

Christo beskriver sin rolle på værkstedet, hvor han er involveret i produktionen af flere af Finn Juhl-modellerne. ”Jeg arbejder med lidt af det hele, såsom Kaminstolen, 109’erne og 108’erne. Jeg har været her så kort tid, at Finn Juhl-møblerne altid har været en del af mit arbejde. Det er fedt, at vi er i en proces, hvor vi løbende laver flere og flere Finn Juhl-modeller, for så får vi hele tiden noget nyt at lave - og at lære.”

Arbejdet med træ har altid tiltalt ham, afslører Christo, men hans families historie har også spillet en væsentlig rolle og påvirket hans uddannelsesvej. ”Min mormor og morfar var begge ingeniører og arkitekter, så det har altid været en del af min bevidsthed. Og så kunne jeg heller ikke forestille mig at sidde stille på en kontorstol i otte timer om dagen.”

Limen fyldes omhyggeligt i de udskårne huller, hvorefter trædelene sættes i pres.
Bag de mange stoledele samler møbelsnedkeren Christo nøje møblerne.

Mens han arbejder med trædelene, fortæller Christo om sin opvækst i Sydafrika. ”Jeg er født og opvokset i Sydafrika, men jeg har nu tilbragt omkring 10-11 år her i Danmark. Min mormor og morfar var danskere, men min mor blev født i Zambia. Mine forældre er stadig i Sydafrika, og så har jeg en bror og to søstre, hvoraf den ene bor i USA. Men min far er landmand, så han går ingen steder. Han bliver dernede. Vi kommer fra et sted, der hedder Tzaneen, meget tæt på Kruger National Park, så vi har tilbragt meget tid i naturen, blandt dyrene.”

Christo deler, hvordan han endte med at slå sig ned i Danmark. ”Jeg rejste til England for at spille cricket, og herfra skulle jeg til Danmark for at forny mit danske pas, som jeg havde i forvejen. Og så blev jeg simpelthen hængende,” siger han med et smil. ”I dag spiller jeg stadig cricket, nu er det bare i Kolding. Det er en sport, jeg har dyrket siden jeg var 4-5 år. Jeg bor også lige uden for Kolding, så det er nemt – også i forhold til mit arbejde her i Vejen.”

Christo trækker på smilebåndet, når han fortæller om sin forbindelse til Danmark. ”Jeg har også en dansk kæreste, og vi har fået to små børn. Så nu er det blevet endnu sværere, hvis jeg skulle flytte tilbage til Sydafrika. Vi har ikke planer om at vende tilbage permanent, men vi rejser ofte derned for at besøge familien. Min søn har allerede været med to gange. Han elsker at være på farmen, fiske ved søen, køre rundt i biler og alt det, der hører med. Der er gang i ham, og det er så fedt at se.”

”Selvom det nogle gange er svært ikke at kunne ses med mine forældre og bedsteforældre, er vi heldigvis blevet gode til at bruge videochat. Det har vi brugt meget her de sidste par år, så vi holder kontakten på trods af den lange afstand,” afslutter Christo.


Her i produktionshallen, slutter vores artikelserie fra møbelværkstedet i Vejen. Det er vores håb, at portrætterne har givet indblik i arbejdet med Finn Juhls møbler - og levendegjort den proces, der ligger bag hvert eneste møbel. Vi ønsker forsat at sætte fokus på de dygtige mennesker, der producerer de danske møbler, der i dag sælges til Finn Juhl-entusiaster over hele verden.

Christo fylder omhyggeligt lim i de udskårne huller i trædelene.
Tæt på arbejdet. Detaljer fra samleprocessen.
Finn Juhls elegante 108-stol er sat i pres.