Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær den første til at modtage seneste nyt om produkter, kommende begivenheder og hvad der sker i Finn Juhls univers.

Tilmeld
Projekter & referencer | Grand Conseil, Genève

Fortiden møder nutiden i elegant ombygning af Grand Conseil på rådhuset i Genève

Arkitekterne Bonhôte Zapata har stået bag ombygningen af rådhuset i Genève, herunder Grand Conseil (den store sal), der blev indviet d. 27. januar 2022. Det nye design er skabt af Julia Zapata, Philippe Bonhôte og Mathieu Rouillon, der vandt projektet i 2011. Bygningens forvandling er en hyldest til rådhusets rige historie. Samtidig er bygningen, både funktionsmæssigt og arkitektonisk, blevet tilpasset de krav, der hører sig til et moderne parlament, og når de delegerede i fremtiden er på arbejde i salen, vil de sidde i FJ 51 stole, designet af Finn Juhl.

Det nyligt ombyggede Grand Conseil i Genève.
Træpanelerne, der går igen på de vertikale overflader i rummet, skaber en varm atmosfære.
158 FJ 51 stole er blevet en del af indretningen i det nye Grand Conseil.

Grand Conseil er blevet bygget som et gennemsigtigt skrin inde i den originale rådhusbygning. Kuppelen af træ og glas hæver salens højde med flere etager. Ovenlyset og de mange glaspaneler får rummet til at føles som et galleri, hvor publikum og rådhusets personalet kan følge med i de delegeredes arbejde fra de øvrige etager i bygningen. Varmen fra træpanelerne, der er et dominerende materiale i designet, forener sig med det lyse rum og er ikke blot en arkitektonisk genistreg, men bidrager til den akustiske komfort i salen.

I bygningens stueetage er to store grønne marmorvægge elegant integreret mellem panelerne og disse skjuler samtidig bygningens bagvedliggende elevatorer og trapper. Missionen for arkitekterne har været at skabe en atmosfære, der på trods af det vigtige politiske arbejde i salen, ikke føles højtidelig. I stedet er det tanken, at det lyse, varme rum skal fordre den konstruktive dialog og samtale.

En Finn Juhl stol med en international historie

Til at matche salens arkitektur var arkitekterne Julia Zapata, Philippe Bonhôte og Mathieu Rouillon på udkig efter en stol med et smukt og genkendeligt design. Klassiske auditoriemøbler og bænke blev fravalgt på grund af, at disse føltes distancerede og stred imod salens varme atmosfære. Stolens stil og detaljer skulle være på højde med salen, samtidig med, at den skulle være let og behagelig at bruge for de delegerede i salen.

Arkitekterne endte med at vælge Finn Juhls FJ 51. Stolen spiller en central rolle i interiøret i Formynderskabsrådssalen i FNs hovedkvarter i New York, som Finn Juhl designede mellem 1951-52. Da formynderskabsrådssalen, der er bedst kendt som Finn Juhl-salen, stod overfor en totalrenovering i 2013 fremstillede og leverede House of Finn Juhl nyt inventar, herunder Finn Juhls FJ 51 stol, som oprindeligt var designet til salen.

FJ 51 er ikke en permanent del af Finn Juhl-kollektionen i dag, men Bonhôte Zapatas formål med projektet i Geneva overbeviste House of Finn Juhl om at fremstille 158 stk. FJ 51 stole til Grand Conseil.

Kuppelen af træ og glas hæver salens højde med flere etager.
Finn Juhls originale tegning af stolen FJ 51, der blev lavet til Formynderskabsrådssalen i FNs hovedkvarter i New York. Credit: Pernille Klemp, Designmuseum Danmark.
De store grønne marmorvægge er ikke kun en elegant tilføjelse til salen. De fungerer også på funktionel vis ved at skule elevatorer og trapper.
To  FJ 51-stole er fotograferet i Formynderskabsrådssalen i FNs hovedkvarter i New York.