45 Chair front
45 stol - Finn Juhl
45 stol - Finn Juhl
45 stol - House of Finn Juhl
45 stol
Luk X

/

Finn Juhl - 45 Chair
Finn Juhl - 45 Chair

45 Stol 1945

45 Stol 1945

45 Stol

I efteråret 1945 præsenterede Finn Juhl 45-stolen på Snedkermestrenes Udstilling. I dag kendes stolen som en af de mest revolutionerende indenfor dansk møbeldesign. Som ung drømte Finn Juhl om at blive kunsthistoriker. Hans dybe forståelse af international samtidskunst ses tydeligt i den dristige 45-stol, hvis svungne, organiske former var med til at stadfæste Finn Juhl som en af de førende designere i det 20. århundrede. 
 
Om Finn Juhls stand på udstilling i 1945, skrev arkitekten Erik Herløw; ”Mest interessant på udstillingen er vel nok Finn Juhls arbejde. Også fordi vi her så tydeligt ser et afklaret resultat af mange års eksperimenter. Han bygger ikke som (Ole) Wanscher på en forædling af traditioner, men har logisk opløst hver opgave i sine funktioner og selv skabt formerne ud fra disse. De første år virkede disse forsøg overdrevne, til tider søgte, så meget mere interessant er det nu at iagttage resultatet, som denne mand er nået til ad sine egne veje. Smukkest kommer det til udtryk i en armstol af nøddetræ, hvor stellet er plastisk formet, organisk som en knogle, egnet til at støtte armens muskler og bære legemets vægt. I sin udformning og stoflighed kan den minde om et smukt våben, afslebet af hænders berøring.”

Se flere billeder

Om 45 Stolen

45-stolen er et mesterværk og ikonisk for Finn Juhls møbelkunst, og med denne skabte Finn Juhl et design, der blev opfattet som hidtil uset, idet han adskilte det bærende stel fra den bårne krop. I virkeligheden havde Finn Juhl forinden eksperimenteret med at skille krop og stel i flere af hans møbler, men det var 45-stolen, der med sit stærke og gennemførte formsprog manifesterede dette designgreb. Resultatet var et rent, stærkt og elegant formsprog. Mellemrummet mellem stellet og sædet danner en lethed, som i kombination med de organiske former og sublime detaljer, tilføjer en unik skønhed og svævende elegance. Stolen appellerer til alle sanser og vækker behag for både øje og krop. 45-stolen er desuden blevet kaldt “alle moderne stoles moder” af den japanske stolesamler og professor Mr. Noritsugu Oda. 
 
Den banebrydende 45-stol dannede i øvrigt optakten til udfoldelsen af Finn Juhls karakteristiske designgreb i sidste halvdel af 1940’erne. Her genkendes hans møbler ved netop frigørelsen af sæde og ryg som en sammenhængende enhed båret af understellet. Tilgangen kom til at karakterisere Finn Juhl som en pioner indenfor møbeldesign, ikke blot i Danmark, men i høj grad også i udlandet.
 
45-stolen produceres i eg eller valnød og polstres med stof eller læder.

Se flere billeder

Produktinfo

Kategori

Stol

DESIGN

Finn Juhl

Årstal

1945, relanceret i 2003

Materialer

Stel: Valnød, eg.
Polstring: Stof, læder.

Dimensioner

B: 66,5 cm
D: 73 cm
H: 88 cm
Sædehøjde: 42 cm